Menu
Waar moet u aan denken als u gaat langlaufen?
Langlaufen is een heerlijke wintersport die u optimaal laat genieten van het fraaie winterse landschap. Het is een gezonde sport die uw conditie zeker vergroot. Als u gaat langlaufen worden vrijwel alle spiergroepen aangesproken. Bijkomend voordeel is, dat langlaufen ten opzichte van skiën en snowboarden relatief voordeliger is en uminder materiaal nodig heeft. Wat wilt u nog meer? .
Alle wintersportreizen
Lijkt het u leuk om te gaan langlaufen, maar heeft u het nog nooit eerder gedaan? Dan is het goed om te weten dat in vrijwel alle skigebieden ook langlauflessen aangeboden worden. Kijk voor nadere informatie op de website van het skigebied waar u naartoe wilt gaan. De prijzen voor langlauflessen zijn meestal vergelijkbaar met die van normale skilessen. En net als voor het skiën of snowboarden, kunt u ter plaatse natuurlijk materiaal huren.

Er zijn overigens twee langlauftechnieken: de klassieke stijl en de vrije stijl. Bij de klassieke langlaufstijl glijdt u rechtuit en loopt u als het ware met ski's onder uw schoenen. Na iedere afzet glijdt u een stukje door. Uw langlaufski's staan parallel naast elkaar en u beweegt zich voort door een voorgevormde loipe. Bij de langlauf vrije stijl is geen loipe nodig. U gebruikt dan in principe de strook naast de klassieke langlaufloipe. U beweegt zich meer voor als bij skaten of schaatsen, daarbij ook ondersteund door stokken die u kunt gebruiken om af te zetten. Door de andere techniek van de langlauf vrije stijl gaat u hierbij over het algemeen sneller vooruit.

Wanneer u gaat langlaufen en u moet materiaal huren, geeft u dan duidelijk aan of u gaat voor de klassieke stijl of de vrije stijl. Beide stijlen kennen namelijk verschillende type langlaufski's. De klassieke langlaufski is langer dan de skatingski en beschikt over een ruwere onderkant om makkelijker hoogtes te kunnen overwinnen. Een skatingski, die gebruikt wordt voor de vrije stijl is gladder en heeft ook een andere binding. Let u verder op de lengte van de ski's die u huurt. Voor een skatingski kunt u uitgaan van uw lichaamslengte plus 10 cm. Voor een klassieke langlaufski is dit meestal uw lengte + 20 cm. Twijfelt u over de lengte, houdt u dan in het achterhoofd dat kortere ski's over het algemeen eenvoudiger te beheersen zijn. Daarentegen glijden ze ook minder en zijn de kortere langlaufski's voor de klassieke stijl ook iets minder spoorvast. 


Regels voor langlaufers
De FIS (Féderation International de Ski) heeft voor skiërs en snowboarders regels opgesteld om de veiligheid op de piste zoveel mogelijk te bewaken. Ook voor langlaufers zijn er bepaalde regels waar u rekening mee moet houden als u besluit de lange latten onder te binden:Regel 1: Houdt rechts
Indien er meerdere sporen naast elkaar zijn, dient u de meest rechter loipe te gebruiken.
Regel 2: Achter elkaar
Indien u met een groep gaat langlaufen, dan moet de groep achter elkaar het rechter spoor gebruiken.
Regel 3: Inhalen
Net als bij skiën en snowboarden heeft niet iedereen die gaat langlaufen dezelfde snelheid. U mag inhalen, zowel links of rechts, afhankelijk van de vrije loipe.
Regel 4: Uitwijken
Wanneer u inhaalt, moet u uitwijken voor degene die u wil inhalen. Is er sprake van een tegenligger, dan moet naar rechts uitgeweken worden, waarbij een klimmende langlaufer voorrang geeft aan degene die afdaalt.
Regel 5: Ruimte geven
Iedere langlaufer moet ervoor zorgen dat hij/zij andere langlaufers niet in gevaar brengt of schade berokkend. Bij inhalen en tegenliggers moet u daarom de skistokken dicht bij het lichaam houden, zodat iedereen voldoende ruimte heeft.
Regel 6: Snelheid controleren
Pas uw snelheid altijd aan aan de techniek en uw langlaufcapaciteiten. Houdt bij afdalingen ook rekening met de staat van de loipen, het terrein en het zicht op andere langlaufers en loipen gebruikers.
Regel 7: Loipen vrijhouden
Mocht u ten val komen, even willen uitrusten of om een andere reden stoppen, houdt u er dan rekening mee dat u de loipe altijd vrij moet houden zodat anderen niet gehinderd worden.
Regel 8: bij ongelukken
In geval van een eventueel ongeluk bent u verplicht om hulp te verlenen. Bent u getuige? Weet dan ook wat u moet doen in geval van een ongeluk. Lees hier onze tips voor een dergelijke situatie.
Regel 9: Legitimatieplicht
Houdt u er rekening mee dat u zich - net als op de piste - te allen tijde moet kunnen legitimeren.

Eigen verantwoording
Houdt u er tot slot rekening mee, dat het gebruik van de langlaufloipen altijd op eigen risico is. Sluit u daarom altijd een goede verzekering inclusief wintersportdekking af.