Menu
10 Safety Rules op de piste
Wie nog nooit naar de wintersport is geweest weet het wellicht niet, maar op de piste gelden bepaalde verkeersregels. Wilt u goed voorbereid de piste op? Lees dan deze 10 Safety Rules.
Aanbod wintersport
10 Pisteregels van de FIS


Zeker tijdens de vakantieperiodes kan het druk zijn in de populaire skigebieden. Wintersporters van elk niveau genieten van de sneeuw en de pistes. Ervaren wintersporters willen vaak sneller de piste af dan beginnende of tourskiërs. De één draait lange bochten, de ander korte, snelle bochten. Om de kans op ongelukken zo veel mogelijk te beperken, zijn er regels opgesteld om de piste zo veilig mogelijk te houden. Onderstaand de 10 pisteregels, opgesteld door de FIS (Fédération Internationale de Ski): . 

Regel 1: Houdt rekening met anderen
Iedereen op de piste moet zich dusdanig gedragen, dat hij/zij een ander niet in gevaar brengt of schade toe kan brengen. 

Regel 2: Keuze van het spoor
De skiër die van achteren komt moet zijn skispoor dusdanig kiezen, dat hij/zij andere skiërs en snowboarders die zich voor hem/haar bevinden niet in gevaar brengt.

Regel 3: Inhalen
Inhalen op de piste mag. Dit mag zowel links als rechts. Voorwaarde is wel, dat de skiër of snowboarder die u inhaalt niet gehinderd of in gevaar gebracht mag worden. Respect is hierbij een belangrijk sleutelwoord. 

Regel 4: Beheersen van snelheid
Iedere skiër/snowboarder moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn/haar vaardigheden. Iedereen moet te allen tijden op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Houdt u hierbij rekening met de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden en natuurlijk de drukte op de piste. Ski niet harder dan u kan en kies alleen de pistes die passen bij uw niveau.

Regel 5: Invoegen
Bent u even gestopt en wilt u zich weer opnieuw op de piste begeven? Let er dan op dat u dit verantwoord doet. U moet zich ervan vergewissen dat u invoegt zonder gevaar voor uzelf of anderen boven of onder u. Kijk altijd goed om u heen voordat u de piste weer op gaat of na een stop verder skiet. Stopt u op de piste, begeef u dan overigens altijd naar de zijkant zodat u andere wintersporters op de piste niet hindert. 

Regel 6: Smalle plaatsen
Voorkom dat u zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste ophoudt. Bent u ten val gekomen op een smal of onoverzichtelijk gedeelte, probeer dan de piste zo snel mogelijk te verlaten. Mocht u iemand anders zien die op een onoverzichtelijke plaats ernstig ten val is gekomen, waarschuw dan de skiërs die naar beneden komen door met twee ski's een 'kruis' op de pistes te zetten. Blijf ook bij de gevallen persoon totdat professionele hulp ter plaatse is. Lees HIER meer informatie over hoe te handelen tijdens een ski-ongeluk op de piste. 

Regel 7: Klimmen of lopen 
Wanneer u te voet langs een piste loopt (klimt of daalt), dan mag dat alleen aan de zijkant van de piste. Let u bij kruisingen en smalle delen van de piste extra goed op en zorg ervoor dat u goed zichtbaar bent.

Regel 8: Waarschuwingsborden 
Iedere wintersporter dient de markeringen en de borden op en rond de piste in acht te nemen. Ook aanwijzingen van het (veiligheids)personeel op de piste en bij de liften moet u direct opvolgen. Houdt u er rekening mee: deze regels en borden zijn er voor uw eigen veiligheid! 

Regel 9: Hulpverlening
Bent u getuige van een ongeval, dan bent u verplicht hulp te verlenen. Zorg dat de reddingsdienst gewaarschuwd wordt, vraag of eerste hulp nodig is en zorg dat het slachtoffer beschermd wordt voor andere skiërs/snowboarders door de plaats van het ongeluk te markeren met een kruis van twee ski's. 

Regel 10: Legitimatieplicht
Het is verplicht om te skiën met een geldig legitimatie bewijs!